Gołąbki dla leniwych, czyli mielone z kapustą

4.41 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Gołąbki inaczej, czyli z kapustą w środku :) Szczerze wolę je od tradycyjnych. Bardzo delikatne i smaczne.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 500g mięsa mielonego
    - 1 woreczek ryżu
    - kapusta biała (ja użyłam 1/4 średniej główki)
    - 1 cebula
    - 2 jajka
    - kasza manna/bułka tarta (tyle aby kotlety były zwięzłe)
    - sól, pieprz, majeranek, lubczyk
    - olej

    Sos:
    - 0,5l bulionu
    - 400g przecieru pomidorowego
    - cebula
    - sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

4.41 (224 ocen)

Gołąbki dla leniwych, czyli mielone z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować. zasypać solą, trochę pognieść ręką i odstawić na ok.30 min. Po tym czasie odcisnąć od wody.
  • 2. Ryż podgotować ok 10 min.
  • 3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Podsmażyć na oleju.
  • 4. Do mięsa dodać kapustę, ryż, cebulę, wbić jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem. Dosypać bułkę tartą lub kaszę maanną, tak aby móc uformować kotlety. Podsmażyć na oleju kilka minut.
  • 5. Obsmażone kotlety włożyć do garnka. Zalać bulionem z przecierem i przyprawami. Gotować ok. 30 - 40 minut. W razie potrzeby sos zagęścić lub rozrzedzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować