Uwielbiam risotto. Po dodaniu sera pleśniowego i cukinii jest sycącym daniem, wystarczy do tego tylko surówka, np. mix sałat z sosem vinegret.
30 min
Łatwy
Składniki:
1 mała cebula
35 g oleju
130 g ryżu arborio
pół cukinii pokrojonej w kostkę
100 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
kiełki pora
400 g bulionu drobiowego
Risotto z serem pleśniowym, cukinią i kiełkami pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Risotto przygotowuję wg przepisu z książki do Thermomixa - Radość gotowania. Dla osób, które będą przyrządzały risotto na patelni, wskazówki poniżej:
Zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju, ok. 3 minuty. Dodajemy ryż i dusimy kolejne 3 minuty - cały czas mieszając. Podlewamy gorącym bulionem i gotujemy, cały czas mieszając. Po 12 minutach do ryżu dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę (ja obrałam ją także ze skórki). Gotujemy 10 minut, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszając gotujemy jeszcze z 2 minuty, aż ser się roztopi. Podajemy z kiełkami pora i surówką np. z sałaty lodowej z sosem vinegret.
Porady
Po inne moje przepisy zapraszam na bloga http://poradnikmagdy.blogspot.com
Komentarze