Risotto z boczkiem, cukinią i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon na cukinię trwa!

  • 45 min

Składniki:

  • - 15-20 dag boczku wędzonego - ja kupuję gotowy - pokrojony w cieniutkie plasterki
    - 1 średnia cukinia
    - kawałek sera z niebieską pleśnią
    - 1 duża cebula
    - 1 szklanka ryżu arborio
    - 2 do 3 szklanek bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Risotto z boczkiem, cukinią i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podsmażamy boczek tak, żeby lekko się zrumienił, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli, dorzucamy pokrojoną cukinię ze skórką. Kiedy wszystko ładnie się podsmaży, a cukinia lekko puści sok - dosypujemy suchy ryż i mieszamy wszystko razem aż ryż cały obtoczy się w warzywach i boczku. Dolewamy trochę bulionu - mieszamy i podgrzewamy aż ryż wchłonie płyn - czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki. Zakręcamy gaz i wkruszamy do ryżu ser pleśniowy, wszystko doprawiamy i porządnie mieszamy aby ser się rozpuścił i nadał daniu kremową konsystencję i lepkość.

Porady

Ser z niebieską pleśnią możemy zastąpić parmezanem lub innym wyrazistym w smaku serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ryż Ser pleśniowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować