Pyszne, błyskawiczne danie, które posmakuje nie tylko zagorzałym fanom makaronów, ale także zawziętym przeciwnikom sera pleśniowego, który tak naprawdę jest tylko lekko wyczuwalny.
Składniki:
130 g makaronu np. casarecce siciliane
1 mała młoda cukinia
2 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100ml słodkiej, 30% śmietanki
3 łyżki oliwy z oliwek
70g sera pleśniowego "Lazur"
50g orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku
Makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego!
Komentarze