Makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

4.5 (178 ocen)

Pyszne, błyskawiczne danie, które posmakuje nie tylko zagorzałym fanom makaronów, ale także zawziętym przeciwnikom sera pleśniowego, który tak naprawdę jest tylko lekko wyczuwalny.

Składniki:

  • 130 g makaronu np. casarecce siciliane
    1 mała młoda cukinia
    2 duże garście świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    100ml słodkiej, 30% śmietanki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    70g sera pleśniowego "Lazur"
    50g orzechów włoskich
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek.
    W tym czasie przygotowujemy sos:
    Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować