Kremowe, z wyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam!
35 min
Składniki:
30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego do risotto
175 g kremowego sera pleśniowego np gorgonzola
2 łyżki serka topionego śmietankowego
2 łyżki masła
1 średnia cebula
100 ml wytrawnego białego wina
1 słodka gruszka
Około 1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki orzechów włoskich
50 g startego parmezanu
Sól do smaku
Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy białym winem, i dusimy aż odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany.
2.
Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści i zrobi się kremowa konsystencja.
Doprawiamy do smaku solą.
Rozkładamy na talerze posypujemy wiórkami startego parmezanu.
Smacznego.
Komentarze