Rajski ptak - tort imieninowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Ubijając dodać jeszcze cukier i po jednym żółtku. Mąki wymieszać z dodatkiem proszku do pieczenia.
Delikatnie wszystko połączyć. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy.
Pieczenie ok 40 min - 180 stopni.
Biszkopt pozostawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu otrzeć cały biszkopt przy pomocy drobnej tarki.
Powstałe okruszki wykorzystać później do dekoracji.
2.Wodę zagotować. Dodać cukier i sok z cytryny.
Do wystudzonego ponczu dodać spirytus ( wersja dla dorosłych ).
3.Masło z cukrem ubić na puch. Stopniowo dodawać śmietanę i żółtka.
Dodać na koniec tężejącą galaretkę.
4.Biszkopt podzielić na cztery części.
Pierwszy krążek nasączyć ponczem i posmarować dżemem wiśniowym.
Na dżem wyłożyć krem wiśniowy.
Przykryć krążkiem biszkoptowym i powtórzyć czynności.
Przykryć kolejnym krążkiem i nasączyć ponczem i posmarować kremem.
Przykryć ostatnim krążkiem i nasączyć ponczem.
Posmarować wierzch i boki kremem.
Boki obsypać okruszkami z biszkoptu.
Udekorować owocami.
Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Komentarze