REKLAMA

Tort imieninowy

wyświetlono: 601 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Ten tort upiekłam dla przyjaciółki na imieniny. Bardzo jej smakował.

opublikowany: 17.12.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanka cukru
    3/4 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem brzoskwiniowy:
    brzoskwinie z puszki
    galaretka cytrynowa

    krem śmietanowy:
    500 ml śmietany 30%
    2 fixy do śmietanki
    1 łyżka cukru pudru
    ok 10 sztuk czekoladowych cukierków

    krem do ozdoby:
    kostka masła
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    sok z cytryny do smaku

    polewa kakaowa:
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    2 łyżki margaryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec w trzech krokach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy w okrągłej formie 24 cm przez ok 30 minut w 180 °C .
    Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty.
  • 2. Krem brzoskwiniowy:

    Brzoskwinie z puszki blendujemy i dopełniamy sokiem aby powstało 500 ml.
    Następnie zagotowujemy je, ściągamy z gazu i mieszamy z galaretką cytrynową.
    Odkładamy do przestudzenia.
    Gdy krem będzie chłodny, wylewamy go na pierwszy blat biszkoptu i przykrywamy drugim blatem.
  • 3. krem śmietanowy:
    Cukierki pokroić na drobne kawałki.
    Śmietanę ubić z cukrem i fixami.
    Do ubitej śmietany dodać cukierki i wymieszać.
    Powstały krem wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.
  • 4. Krem do ozdoby:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem i odrobiną soku cytrynowego..
    Przełożyć krem do rękawa cukierniczego
  • 5. Polewa:
    Wszystkie składniki mieścić w małym garnku i rozpuścić na małaym ogniu do połączenia,
    cały czas mieszając. Wylać na tort
  • 6. Ozdobić tort kremem maślanym
    Smacznego :)

Porady

Do przekładania tortu nalepie użyć rantu cukierniczego, znacznie ułatwi to pracę.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT URODZINOWO-IMIENINOWY

Tort upiekłam na swoje urodziny i męża imieniny. Które obchodzimy tego samego dnia.

kategoria: Ciasta torty Desery dżem brzoskwiniowy opublikowany: 17.03.2015 | wyświetlono: 3226 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: Leszczu1986 IMAG5432

Tort imieninowy

Kakaowy biszkopt przełożony trzema masami, frużeliną brzoskwiniową i dżemem wiśniowym, tynk Milky Way

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 18.05.2021 | wyświetlono: 255 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT PIĘTROWY- IMIENINOWY

Tort piętrowy,przełożony kremem serowym z czekoladami. Tort imprezowy, dla większej ilości gości.

kategoria: torty Desery biszkopty opublikowany: 05.09.2015 | wyświetlono: 1814 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE