Ciasto "Rajski ptak"

4.48 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Rajski ptak to sernik na zimno w biszkopcie z masą kokosową i ptasim mleczkiem. Bajeczny kolor to zasługa niebieskiej i szafirowej galaretki.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    MASA SEROWA:
    500g zmielonego twarogu
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 galaretka szafirowa
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    MASA KOKOSOWA:
    1 szklanka śmietanki 30%
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki wiórków kokosowych
    DODATKOWO:
    1 galaretka niebieska
    1 1/2 szklanki wody
    1 op. ptasiego mleczka o smaku kokosowym
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Ciasto "rajski ptak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vqhb1c 1. BISZKOPT: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka i kiedy zaczną sztywnieć na najwyższych obrotach miksera dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i dodać do masy. Delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21x25) z papierem na dnie. Boków nie należy smarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Zimny biszkopt przekroić na pół.
  • image-1h6w62q 2. Dobrze zmielony twaróg (użyłam z wiaderka) połączyć z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody i przestudzoną połączyć z serem. Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową.
  • image-0d7r47m 3. Kiedy ser zacznie tężeć wylać około 1/3 masy na biszkopt. Ułożyć ptasie mleczko rogiem do dołu w czterech rzędach. Jedno za drugim. Wylać resztę masy sernikowej. Wygładzić wierzch i przykryć drugą połówką biszkoptu. Wstawić do lodówki.
  • image-129ui23 4. MASA KOKOSOWA: Żelatynę namoczyć w ok 2 łyżkach mleka. Resztę wlać do garnuszka ze śmietanką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagotować i wlać rozpuszczoną żelatynę. Studzić w temperaturze pokojowej czasami mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Kiedy zacznie gęstnieć rozsmarować na wierzchu biszkopta.
    Niebieską galaretkę rozpuścić w wodzie i wylać na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia.
    Smacznego!

Porady

Ciasto najlepiej kroić ciepłym nożem w pionie z góry na dół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować