Tort straciatella z wiśniami

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Tort straciatella z wiśniami przygotowany własnoręcznie jest wyjątkowy i naprawdę od serca,słodkie małe co nie co a pysznie smakuje na wszelkie rodzinne uroczystości.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Na tortownicę o wym 24 cm
    Biszkopt:
    5 dużych jaj
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    16 g cukru waniliowego
    50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast

    Masa :
    1/2 litra śmietany kremówki
    2 śmietan fiksy
    3 łyżki cukru pudru
    50 g tartej gorzkiej czekolady
    1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml

    Galaretka wiśniowa:
    syrop z wiśni
    1 żelfiks 2:1
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Poncz:
    1 szklanka przegotowanej wody
    1 łyżka cukru
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka rumu

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    wisienki kandyzowane
    bita śmietana
    czekoladowe serduszka
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Tort straciatella z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy.Dodać żółtka i delikatnie zmiksować.Mąkę pszenną wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną tak aby nie było grudek połączyć z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera.Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki.
  • galaretka 2. Galaretka wiśniowa: Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać sok z cytryny, wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
  • Masa 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać.
  • 4. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą
  • przełożenie 5. Przełożenie: Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masę z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy rozetki z bitej śmietany i wciskamy wiśnie kandyzowane i serduszka z gorzkiej czekolady.Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc

Porady

Zamiast żelfiksu do galaretki można dać 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w podgrzanym syropie, pamiętajmy aby z żelatyną nie gotować!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Masa śmietanowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort chałwowy

To może cię zainteresować