To intrygujące, azjatyckie danie łączy w sobie słodkość ananasa, charakterystyczne w smaku krewetki i neutralny ryż, a curry, powoduje, że całość jest w pięknym, słonczym kolorze.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- ananas (świeży, ok 1.5 kg): 1 sztuka
- krewetki (oczyszczone): 250 gramów
- ryż jaśminowy (ok 300 g po ugotowaniu): 100 gramów
- szalotki: 3 sztuki
- czosnek: 3 ząbki
- sól morska: 1 łyżeczka
- curry przyprawa: 0.5 łyżeczki
- kurkuma: 0.5 łyżeczki
- olej do smażenia: 2 łyżki
- kolendra (do posypania gotowej potrawy): 1 pęczek
2.Ananasa przekroić wzdłuż, tak aby przy jednej z części zostały liście. Cześć z liśćmi wydrążyć, pozostawiając ok 1 cm po bokach. Od miąższu oddzielić tzw. "oko" - twardą część, a resztę pokroić na mniejsze kawałki. Tak samo postąpić z druga częścią.
3.Szalotkę i czosnek drobno pokroić i usmażyć na patelni, aż staną się przeźroczyste. Gotowe, przełożyć do innego naczynia.
4.Krewetki pociąć na mniejsze kawałki i również podsmażyć na tej patelni, aż staną się pomarańczowe. Gotowe, dołożyć do szalotki i czosnku.
5.Teraz na patelni podgrzać wcześniej ugotowany ryż i dodać przyprawy, odłożone wcześniej składniki oraz kawałki ananasa. Wszytko dobrze wymieszać i chwile podusić.
6.Napełnić wydrążoną część ananasa farszem tak, aby wystawała ponad krawędź i wstawić do rozgrzanego do 175°C piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Serwować posypane liśćmi kolendry.
Komentarze