Ten sernik robię zawsze na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Jest ulubionym sernikiem moich dzieci i gości. Zawsze wychodzi cudny i znika baardzo szybko :). POLECAM
Łatwy
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- jaja: 3 sztuki
- masło: 15 dekagramów
- cukier waniliowy: 16 gramów
- mąka: 2 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
OWOCE:
- mąka do obsypania brzoskwiń: 2 łyżki
- brzoskwinie z puszki: 0.5 puszki
MASA SEROWA:
- ser mielony do wypieków: 1 kilogram
- cukier: 0.75 szklanki
- cukier waniliowy: 16 gramów
- budyń śmietankowy: 2 sztuki
- jaja: 3 sztuki
KRUSZONKA:
- wiórki kokosowe: 15 dekagramów
- masło: 5 dekagramów
- żółtko: 1 sztuka
- cukier: 3 łyżki
Puszysty sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy, wyrobione rozkładamy na wyłożoną papierem dużą blaszkę (25x30 cm)
2.Brzoskwinie (lub ananasy - też pyszne), porządnie odsączamy z syropu. Kroimy na małe kawałki - mniej więcej około 1-1,5 cm kostkę. Obtaczamy w mace i układamy na ciasto.
3.3 białka ubijamy na pianę. Dodajemy cukier i mieszamy. Do sera dodajemy żółtka, 2 budynie i dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę i łączymy razem. Masę wylewam na ciasto wyłożone brzoskwiniami.
4.Kruszonkę robimy łącząc dokładnie wszystkie składniki - najlepiej robić to dłonią. Rozsypujemy na masę serową. Wkładamy tak przygotowany placek do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 1 godzinę.
Po wystudzeniu...SMACZNEGO
Komentarze