Puszyste, mięciutkie, pachnące cynamonem i obsypane maślaną kruszonką... Idealne drożdżówki nie tylko do kawy ale również na piknik czy wycieczkę za miasto :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
kilka kropel aromatu waniliowego
250 ml ciepłego mleka
5 łyżek cukru
jajko
60 g miękkiego masła
szczypta soli
Puszyste cynamonki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać jajko, ciepłe mleko i bardzo miękkie masło (ja dałam na wpół rozpuszczone) i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok godzinę aż podwoi objętość.
Kruszonka: wszystkie składniki rozgnieść widelcem a następnie rozetrzeć w palcach. Można schłodzić.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok 50x30 cm. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 12 plastrów.
Dowolną foremkę posmarować tłuszczem i ułożyć dosyć luźno plastry ciasta. Ja swoje drożdżówki ułożyłam w tortownicy (zmieściło się 9) dosyć blisko siebie, więc urosły bardzo wysokie. Można użyć dużej blaszki, wtedy zmieszczą się wszystkie drożdżówki.
Cynamonki przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze