- na pulpety: około 350 g mięsa mielonego wieprzowego, jajko, 2 - 3 łyżki bułki tartej, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry), dodatkowo łyżka mąki, olej do smażenia
Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Z podanych składników wyrobiłam jednolitą masę i uformowałam małe kulki, które delikatnie obtoczyłam w mące. Kulki usmażyłam na złoto na oleju i odstawiłam do odsączenia z tłuszczu.
2.Sos grzybowy:
Grzyby gotowałam do miękkości w niewielkiej ilości wody na małym ogniu przez około godzinę. Po ugotowaniu posiekałam je bardzo drobno. Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby, doprawiłam i smażyłam przez kilka minut na małym ogniu. Dodałam mąkę i wymieszałam, podsmażyłam około minuty, całość dołożyłam do wywaru grzybowego (wody w której gotowały się grzyby). Zamieszałam i gotowałam kilka minut na małym ogniu. Całość doprawiłam do smaku i dodałam śmietanę.
3.Do sosu dołożyłam przygotowane wcześniej pulpety i znów na małym ogniu pogotowałam chwilę wszystko razem.
Porady
Danie podałam z plackami ziemniaczanymi, pasuje również do kaszy (jęczmiennej, gryczanej....), ryżu lub ziemniaków.
Zamiast mięsa mielonego wieprzowego można użyć mięsa z indyka, kurczaka, wieprzowo - wołowego.
Komentarze