Pulpety w sosie grzybowym

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Zwykłe - niezwykłe pulpety w sosie grzybowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - na pulpety: około 350 g mięsa mielonego wieprzowego, jajko, 2 - 3 łyżki bułki tartej, przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry), dodatkowo łyżka mąki, olej do smażenia

    - na sos grzybowy: garść grzybów suszonych, łyżka drobno posiekanej cebuli, łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 - 3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Z podanych składników wyrobiłam jednolitą masę i uformowałam małe kulki, które delikatnie obtoczyłam w mące. Kulki usmażyłam na złoto na oleju i odstawiłam do odsączenia z tłuszczu.
  • 2. Sos grzybowy:
    Grzyby gotowałam do miękkości w niewielkiej ilości wody na małym ogniu przez około godzinę. Po ugotowaniu posiekałam je bardzo drobno. Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam cebulę, dodałam grzyby, doprawiłam i smażyłam przez kilka minut na małym ogniu. Dodałam mąkę i wymieszałam, podsmażyłam około minuty, całość dołożyłam do wywaru grzybowego (wody w której gotowały się grzyby). Zamieszałam i gotowałam kilka minut na małym ogniu. Całość doprawiłam do smaku i dodałam śmietanę.
  • 3. Do sosu dołożyłam przygotowane wcześniej pulpety i znów na małym ogniu pogotowałam chwilę wszystko razem.

Porady

Danie podałam z plackami ziemniaczanymi, pasuje również do kaszy (jęczmiennej, gryczanej....), ryżu lub ziemniaków. Zamiast mięsa mielonego wieprzowego można użyć mięsa z indyka, kurczaka, wieprzowo - wołowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować