Pulpety drobiowe w sosie grzybowym

5 (186 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne pulpety. Podane w towarzystwie kaszy z warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • PULPETY:
    300g mięsa z udka kurcząt
    1 niewielka cebula
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    ½ namoczonej w rosole lub mleku bułki
    Sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do panierowania + 1 łyżka gdy masa będzie za rzadka

    SOS:
    300g pieczarek
    1 garść różnych grzybów suszonych
    1 posiekana cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    4-5 ziarenek pieprzu
    200-300 ml rosołu (można z kostki)
    1 serek topiony o smaku pieczarki
    100 ml śmietanki
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sos grzybowy

Pulpety drobiowe w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PULPETY:
    Wyluzowane mięso z udek kurcząt zmielić razem z cebulką, czosnkiem i namoczoną i odciśniętą bułka. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać bułkę tartą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wyrobić masę. Mokrymi dłońmi formować pulpety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano.
  • 2. SOS:
    Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, grzyby suszone namoczyć w niewielkiej ilości wody. Cebulkę obrać i pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oleju. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć chwilkę aby czosnek oddał swój aromat. Następnie dołożyć pieczarki i grzyby suszone wraz z wodą w której się moczyły. Smażyć aż woda z pieczarek wyparuje. Po tym czasie wlać rosół, przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Całość przykryć i dusić aż pieczarki i grzyby będą miękkie. Gdy się całość udusi dodać pokrojony w kosteczkę serek pieczarkowy. Mieszając rozpuścić go w sosie. Na samym końcu dodać śmietankę i gotować aż nieco zgęstnieje. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki można dodać mąkę.
  • 3.
    Do gotowego sosu przełożyć podsmażone pulpety i gotować pod przykryciem jeszcze chwilkę, tak by pulpety się podgrzały.

    Podawać z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować