Bardzo smaczne pulpety. Podane w towarzystwie kaszy z warzywami.
60 min
Składniki:
PULPETY:
300g mięsa z udka kurcząt
1 niewielka cebula
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
½ namoczonej w rosole lub mleku bułki
Sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania + 1 łyżka gdy masa będzie za rzadka
SOS:
300g pieczarek
1 garść różnych grzybów suszonych
1 posiekana cebulka
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
200-300 ml rosołu (można z kostki)
1 serek topiony o smaku pieczarki
100 ml śmietanki
Pulpety drobiowe w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PULPETY:
Wyluzowane mięso z udek kurcząt zmielić razem z cebulką, czosnkiem i namoczoną i odciśniętą bułka. Masę mięsną doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka dodać bułkę tartą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wyrobić masę. Mokrymi dłońmi formować pulpety. Każdy obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano.
2.SOS:
Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, grzyby suszone namoczyć w niewielkiej ilości wody. Cebulkę obrać i pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oleju. Gdy się zeszkli dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć chwilkę aby czosnek oddał swój aromat. Następnie dołożyć pieczarki i grzyby suszone wraz z wodą w której się moczyły. Smażyć aż woda z pieczarek wyparuje. Po tym czasie wlać rosół, przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Całość przykryć i dusić aż pieczarki i grzyby będą miękkie. Gdy się całość udusi dodać pokrojony w kosteczkę serek pieczarkowy. Mieszając rozpuścić go w sosie. Na samym końcu dodać śmietankę i gotować aż nieco zgęstnieje. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki można dodać mąkę.
3.
Do gotowego sosu przełożyć podsmażone pulpety i gotować pod przykryciem jeszcze chwilkę, tak by pulpety się podgrzały.
Komentarze