Pulpeciki z cukinii z sosem pomidorowym i spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PULPECIKI: Cukinię zetrzyj na grubych lub średnich oczkach tarki. Umieść ją na sicie i oprósz solą. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie cukinię dobrze odciśnij i przełóż do miski.
2.Do cukinii dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
3.Z masy cukiniowej formuj małe pulpeciki.
4.Na patelni rozgrzej olej. Pulpeciki panieruj w mące i smaż na rumiano z każdej strony.
5.SOS: W garnku rozgrzej ½ łyżki oleju. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek przez kilkanaście sekund. Dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru. Gotuj pod przykryciem przez 5 minut. Papryczkę chili pozbaw pestek, pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze 2 minuty. Sos dopraw do smaku.
6.Do sosu dodaj pulpeciki i podgrzewaj jeszcze 1 minutę.
Pulpeciki podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti.
Komentarze