Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym i spaghetti

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj polecam Wam na obiad pyszne pulpeciki z ciecierzycy. Bardzo sycące danie. Pulpeciki podane z sosem pomidorowo-cebulowym i makaronem. Napiszę, że wszystkie składniki można ze sobą wymieszać. Zróbcie takie na obiad. Polecam.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Na sos:
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
olej do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie według uznania
lubczyk suszony według uznania
cebula suszona według uznania
sól himalajska do smaku

Na pulpeciki:
1 słoik ciecierzycy ( 40 dag )
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
5 łyżek mąki owsianej
1 jajko
oregano suszone według uznania
zioła prowansalskie według uznania
sól do smaku

Dodatkowo:
30 dag makaronu spaghetti
bułka tarta do panierowania
zioła prowansalskie według uznania
olej do smażenia
świeży koperek do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym i spaghetti

  • 1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.
  • 2. Pulpeciki: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Wyjdzie nam około 16 sztuk. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.
  • 3. Podanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Nakładamy na talerze, na makaron porcje sosu i pulpeciki. Dekorujemy świeżym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, jak kto lubi.
Porcja dla 4 osób.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronwarzywaciecierzycapulpecikibez mięsaobiadsosbezmięsnesmażonewegetariański obiadwegetariańskie daniepulpeciki z ciecierzycy

Komentarze

Podobne przepisy

spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym z papryką

Dodane przez: justi2401

Spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym i papryką

Bardzo smaczny, szybki i sycący...

klopsiki w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Dodane przez: aczp1

Kotleciki w sosie pomidorowym z ciecierzycą

Zdrowe i sycące danie zimowe. Użycie...

spaghetti

Dodane przez: majka190382

SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM

Ulubione spaghetti mojego młodszego...

pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Dodane przez: marze

PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM

Jest to inna wersja podawania spaghetii...

Gulasz z ciecierzycą

Dodane przez: Alex M

Pomidorowy gulasz wieprzowy z ciecierzycą...

Sycący i rozgrzewający gulasz z...

Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym

Pyszne, delikatne pulpeciki z kaszą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE