Powigilijna rolada Trzech Króli

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Do zrobienia po Bożym Narodzeniu, ciekawe wykorzystanie suszu z kompotu wigilijnego.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Nadzienie:
    Owoce, które pozostały z kompotu wigilijnego
    Ew. cukier
    Ciasto:
    1/2 kg mąki
    7 g suchych drożdży
    3 jajka (1 żółtko zostawiamy do posmarowania rolady)
    250 ml mleka
    100 g roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    Szczypta soli
    1 migdał
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Powigilijna rolada trzech króli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Powigilijna rolada Trzech Króli 1. Owoce suszone z kompotu wigilijnego, pozbawione pestek, ogonków, blendujemy dokładnie. Dodajemy cukier do smaku i smażymy (ew. dodać trochę wody).
    Ciasto wyrabiamy i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ponownie zarabiamy, wałkujemy i smarujemy dżemem z suszek (wkładamy do niego 1 migdał). Zwijamy roladę i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem - pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C ok. 45 - 50 minut.
    Kto znajdzie migdał jest Królem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować