Pasztet z cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od znajomego

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki startej cukinii
    1,5 szklanki bułki tartej
    1 duża cebula
    20 dkg sera żółtego (jak jest za mało to pasztet jest za kruchy)
    1 - 2 marchewki
    4 jajka surowe
    4 jajka ugotowane na twardo
    0,5 szklanki oleju
    natka pietruszki
    sól, pieprz, Vegeta
    masło

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię osączamy z soku, lekko solimy. Dodajemy starte na tarce (grube oczka); cebulę, marchewkę, jajka, ser. Dodajemy olej, bułkę tartą, surowe żółtka, sól, pieprz, Vegetę i posiekaną natkę pietruszki.
    Dokładnie mieszamy, do masy dobrze wyrobionej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy do mocno wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy keksowej.
    Pieczemy ok. 70 minut w temp. 160 - 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy