Kołacz na Trzech Króli

4.4 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dzień Trzech króli, czyli 6 stycznia nazywano w dawnej Polsce szczodrym, pewnie od bogatych darów Trzech Króli dla narodzonego Jezusa. Z tej okazji pieczono szczodraki- placki drożdżowe wytrawne, nadziewane mięsem, kapustą lub grzybami. W XVIII w przyszedł do nas z Francji zwyczaj pieczenia placka migdałowego zwanego gorenflot ( od imienia XVI- wiecznego mnicha, który ten placek wymyślił).

My upieczemy kołacz trochę polski, trochę francuski, czyli ciasto drożdżowe z rodzynkami aromatyzowane likierem Amaretto. Oczywiście w środek ciasta włożymy jednego całego migdała dla króla migdałowego.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    250 ml mleka
    100 g masła
    3 jajka rozmiar M
    100 g rodzynek
    100 ml likieru Amaretto lub wódki
    kilka kropel olejku migdałowego
    1 migdał
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Kołacz na trzech króli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Robimy rozczyn.
    Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i 100 ml mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • o 2. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 jajka całe i jedno białko (żółtko odkładamy). Dodajemy resztę cukru, mleka i szczyptę soli, zapach migdałowy oraz wyrośnięty rozczyn. Mieszamy całość łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto jest rzadkie, więc bijemy je otwartą dłonią i unosimy. Tak pracujemy z ciastem, aż będzie trochę odchodziło od dłoni. Teraz dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i roztopione, ale nie gorące masło.
    Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia- posypane mąką i przykryte ściereczką.
  • o 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy bezpośrednio na okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie i po bokach lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Wyrównujemy ręką zwilżoną wodą, wduszamy migdała i smarujemy wierzch kołacza żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka.
    Wstawiamy ciasto do rozgrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut.Kołacz na Trzech Króli gotowy!
  • o 4. Dlaczego jeden migdał?
    Otóż osoba, która trafiła na kawałek kołacza z migdałem zostawała królem dnia. Jej przywilejem i obowiązkiem jednocześnie było wyprawienie jednego balu karnawałowego.
    Według przysłowia panna:" która dostała migdała, dostanie i Michała", czyli szybko wyjdzie za mąż.
    Polowanie na migdała było w XVIII I XIX w bardzo popularną zabawą w polskich domach. Święto Trzech Króli obchodzono uroczyście i wesoło, w końcu 6 stycznia zaczynał się KARNAWAŁ!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować