Ciasto Trzech Króli

4.47 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z okazji święta Trzech króli tradycyjnie wypieka się je w Hiszpanii, Portugalii i Francji. Znane jest też pod nazwą rosca de Reyes i swoim wyglądem przypomina koronę królewską. Ciasto jest bardzo bogate w rozmaite bakalie namoczone wcześniej w rumie. Cudownie pachnie skórką pomarańczową, jest bardzo puszyste i delikatne, według mnie doskonałe.
Podczas pieczenia w domu roznosił się tak cudowny zapach ciasta drożdżowego, że nie wytrzymaliśmy i musiałam je pokroić jeszcze ciepłe :D

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    2 op drożdży instant
    szczypta soli
    80 g cukru pudru
    2 jajka
    250 ml ciepłego mleka
    100 g rozpuszczonego masła

    jajko do posmarowania
    cukier puder do posypania
    50 g płatków migdałów do posypania
    50 g plastrów kolorowego kandyzowanego mango do dekoracji
    1/2 szkl rumu

    Bakalie:
    50 g skórki kandyzowanej pomarańczowej
    50 g kandyzowanych ananasów
    50 g rodzynków lub żurawiny
    garść suszonych moreli
    100 g wiśni kandyzowanych (kilka zostawić do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Ciasto trzech króli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i morele zalać rumem na pół godziny. Po tym czasie owoce odsączyć, morele pokroić w paseczki.

    Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, drożdże, cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajka, dodać ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Na koniec wlewać masło (letnie, nie gorące), cały czas zagniatając aż całkiem się wchłonie i ciasto będzie elastyczne. Dodać bakalie, jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godziny.
    Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść jeszcze raz (można delikatnie podsypać mąką w razie konieczności), uformować wałek a następnie zwinąć w wieniec. Ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej na papierze do pieczenia. Do środka włożyć natłuszczoną kokilkę aby przy pieczeniu ciasto się nie rozrosło w środku. Wieniec przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, wokół układamy plasterki papai, posypujemy płatkami migdałów. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 minut. Studzimy (o ile zdołacie się oprzeć cudownemu zapachowi i wytrzymacie aż ostygnie) i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować