Placek ze śliwkami i bezą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i cukier waniliowy, zrobić wgłębienie i wbić jajko, chwilkę wyrabiać, a następnie dodać zimne, pokrojone na kawałki masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite i da się uformować kulę.
Tortownicę wyłożyć papierem, posmarować tłuszczem, popruszyć mąką i wyłożyć ciasto. Dobrze rozłożyć za pomocą dłoni i uformować wyższy brzeg. Jeśli dysponujecie czasem, proponuje schować ciasto do lodówki na 60 minut, a po tym czasie rozwałkować.
Tak przygotowane ciasto w tortownicy włożyć z powrotem do lodówki.
W tym czasie umyć śliwki, wydrążyć pestki i podzielić owoce na cząstki.
Migdały włożyć do blendera i rozdrobnić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier i ubijać. Następnie dodać esencję waniliową, migdały (lub orzechy) i kaszę mannę. Chwilę miskować, a następnie ręcznie wymieszać bezę ze śliwkami i wylać na ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni z termoobiegiem. Piec 50 minut. W połowie pieczenia zmniejszam temp. do 150 stopni.
Po upieczeniu wyjąć na paterę, posypać cukrem pudrem, posiekanymi migdałami lub ozdobić listkami mięty.
Komentarze