Placek ze śliwkami i zalewą migdałową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Placek smakuje wybornie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blacha 40x30cm
    Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna ½ kg
    Twaróg chudy 25 dag
    Mleko 10 łyżek
    Oliwa 10 łyżek
    Sok z cytryny
    Cukier 12 dag
    Cukier waniliowy 1 torebka
    Mała torebka proszku do pieczenia
    Składniki na nadzienie:
    Śliwki węgierki 2 kg
    Cukier 3 łyżki
    Składniki na polewę:
    Jajka 4 szt.
    Cukier 10 dag
    Cukier waniliowy
    Mąka ziemniaczana 8 dag
    Płatki migdałowe 10 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek ze śliwkami i zalewą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Twaróg przełożyć do miski i dodać mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ręką jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem. Śliwki umyć, osuszyć i przepołowić usuwając pestki. Następnie ułożyć na cieście i posypać cukrem. Białka ubić na sztywno i cały czas mieszając, dodać cukier, i po jednym żółtku. Ubitą masę posypać mąką ziemniaczaną a następnie delikatnie wyłożyć na śliwki i na koniec wszystko posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować