Blacha 40x30cm
Składniki na ciasto:
Mąka pszenna ½ kg
Twaróg chudy 25 dag
Mleko 10 łyżek
Oliwa 10 łyżek
Sok z cytryny
Cukier 12 dag
Cukier waniliowy 1 torebka
Mała torebka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
Śliwki węgierki 2 kg
Cukier 3 łyżki
Składniki na polewę:
Jajka 4 szt.
Cukier 10 dag
Cukier waniliowy
Mąka ziemniaczana 8 dag
Płatki migdałowe 10 dag
Placek ze śliwkami i zalewą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Twaróg przełożyć do miski i dodać mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ręką jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem. Śliwki umyć, osuszyć i przepołowić usuwając pestki. Następnie ułożyć na cieście i posypać cukrem. Białka ubić na sztywno i cały czas mieszając, dodać cukier, i po jednym żółtku. Ubitą masę posypać mąką ziemniaczaną a następnie delikatnie wyłożyć na śliwki i na koniec wszystko posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. SMACZNEGO.
Komentarze