Placek lotaryński

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Francuskie danie, znane też jako tarta lotaryńska. Możemy go serwować na każdą okazję czy to danie główne czy też jako przekąskę.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - masło: 100 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - żółtka surowe: 1 sztuka
    - boczek wędzony: 200 gramów
    - ser żółty: 150 gramów
    - śmietana gęsta: 200 mililitrów
    - Natka pietruszki lub szczypior posiekane: 2 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek lotaryński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła i żółtka zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub folii i wkładamy do lodówki na 15 minut.
  • 2. W tym czasie przygotujemy sobie nadzienie.
    Całe jaja ubijamy ze śmietaną. Dodajemy do nich pokrojony w kostkę boczek oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną pietruszkę lub szczypior.
  • 3. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy. Wykładamy rozwałkowane ciasto na formę do tarty, starannie wyklejając także brzegi ciastem.
    Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Smacznego 4. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wylewamy na nie nasze nadzienie. Następnie pieczemy jeszcze przez 35 minut w tej samej temperaturze.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować