Pierogi z makiem

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Można je również faszerować grzybami.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 5 dag drożdży
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 12 dag margaryny
    ● 2 jajka ● sól ● olej
    Masa makowa:
    ● 1/2 kg maku
    ● 25 dag cukru
    ● 5 dag posiekanych orzechów włoskich
    ● 2 łyżki miodu
    ● łyżka margaryny
    ● białko
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy wrzątkiem
    i gotujemy ok. godziny.
    Odcedzamy, studzimy
    i mielimy dwukrotnie.
    Podgrzewamy. Dodajemy
    margarynę, cukier, orzechy
    i miód. Białko ubijamy
    i mieszamy z masą.
  • 2. Drożdże dokładnie rozcieramy
    z mlekiem. Dodajemy
    roztopioną margarynę,
    mąkę i jajka. Zagniatamy
    ciasto. Rozwałkowujemy
    i wycinamy krążki. Lepimy
    pierogi. Smażymy na
    gorącym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować