Pierogi z makiem i wiśniami

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pierogi są jednocześnie słodkie i kwaśne, miód i mak świetnie pasują do wiśni - będą idealną świąteczną czy wigilijną potrawą. Są bardzo sycące, dlatego będą podzielne. Najlepiej przygotować je ze świeżych wiśni, ale można użyć mrożonych lub tych z kompotu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • wiśnie 650g,
    mak 200g,
    mleko 500ml,
    cukier 2,5 łyżki,
    miód 4 łyżki,
    aromat waniliowy 3/2 łyżeczki,
    1 cukier waniliowy,
    mąka 600g,
    oliwa 2,5 łyżki,
    szczypta soli,
    letnia woda
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z makiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z makiem i wiśniami 1. Mak płuczemy. Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy mak i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając.

  • Pierogi z makiem i wiśniami 2. Ugotowany, przestudzony mak mielimy w maszynce 3 razy.
  • Pierogi z makiem i wiśniami 3. Wiśnie drylujemy, umieszczamy je w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut.
  • Pierogi z makiem i wiśniami 4. Do maku dodajemy aromat waniliowy, miód, mieszamy. Kolejno dodajemy wiśnie i kilka łyżeczek powstałego podczas smażenia soku z wiśni. Dodajemy tyle soku, aby masa pozostała gęsta, ale nie sucha.
  • Pierogi z makiem i wiśniami 5. Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.
    Pierogi podajemy polane miodem i posypane makiem, udekorowane wiśniami.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Miód Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować