Pierogi z kapustą i grzybami

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takie pierogi to obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Równie dobrze smakuje odgrzewane tzn. podsmażone.

Składniki:

  • 250g mąki,
    1 łyżka oleju,
    letnia woda,
    200g grzybów leśnych,
    1 mała cebula,
    200g kwaszonej kapusty,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kapustą i grzybami 1. Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ja i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (można użyć mrożonych grzybów) w osolonej wodzie.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 2. Kapustę i grzyby siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 3. Podsmażone grzyby mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 4. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy letniej wody zarabiając ciasto. Gdy już wyrobimy ciasto przenosimy się na stolnicę i ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy koła i nakładamy porcję farszu.
  • Pierogi z kapustą i grzybami 5. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulą. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować