Pierogi ruskie pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Mleko lekko podgrzać. Żółtka roztrzepać. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, drożdże, żółtka, śmietanę i wystudzoną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Ostawić do wyrośnięcia na min. 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubsze niż na pierogi, szklanką wykrawać kółka nakładać łyżeczkę farszu i dobrze zlepić brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem, można posypać ulubionymi ziołami.
2.Ziemniaki ugotować do miękkości. Cebulę drobno pokroić i zeszkić na oleju. Ugotowane ziemniaki dobrze ugnieść, dodać ser, cebulę oraz przyprawy.
3.Pierożki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni na złoty kolor.
Komentarze