Pierniczki z Ikei - szwedzkie Pepparkakor

4.45 (200 ocen)

  • 3 godz. 10 min
  • Dla 3 osób

Pyszne imbirowe pierniczki, które przeleżą w metalowej puszce nawet kilka miesięcy :)

  • 3 godz. 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor:
    150 g melasy lub syropu klonowego
    110 g masła
    100 g cukru trzcinowego
    375 g mąki
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną)
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki mielonych goździków*
    1/4 łyżeczki soli
    1 duże jajko
    2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną)

    +mąka do podsypywania

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
    + CHŁODZENIE
    CZAS PIECZENIA: 8-10 MIN
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

4.45 (200 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki z ikei - szwedzkie pepparkakor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego garnka wlewamy melasę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Podgrzewamy stopniowo, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia na 30 minut.
  • 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Po środku robimy dołek, wbijamy jajko i wlewamy melasę. Zagniatamy, początkowo przy pomocy miksera (ciasto na tym etapie jest mocno klejące) do momentu, gdy będzie dawał radę, a następnie chwilkę ręcznie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
  • 3. Odrywamy niewielkie kawałki ciasta i rozwałkowujemy je bardzo cieniutko na blacie podsypanym mąką. Wycinamy foremkami różne wzory i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni - do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego! :)

Porady

*Jeżeli nie uda wam się kupić mielonych goździków, kupcie całe. Wystarczy zdjąć z nich "główki" i zgnieść np. przy pomocy łyżki. Przepis pochodzi z mojego bloga My Culinary Art, inspirowany jest przepisem ze strony White Plate.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować