Pierniczki z Ikei (Pepparkakor)

0 (0 ocen)

Wiem, trochę się z przepisem spóźniłam. Ale może przyda się komuś za rok? Wiem, nie jestem mistrzem świata w lukrowaniu:-P, Wiem, to nie mój przepis ale z ulotki z Ikei. Ale pozwoliłam sobie na drobne modyfikacje :) Zrobiłam, smakowały mi, więc dzielę się z Wami :)

Składniki:

  • składniki na: około 100 pierniczków-
    - 550 g mąki tortowej + do podsypania
    - 300 g miodu
    - 100 g ciemnego cukru z melasą
    - 120 g masła
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 50 g przyprawy do piernika
    - 2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki z ikei (pepparkakor) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.
  • 2. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy je udekorować wg upodobań. Ja zrobiłam to marmoladą, lukrem i cukiereczkami. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Zachowują świeżość bardzo długo :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować