Pieczona pierś z indyka

4.48 (168 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie idealne na niedzielny lub świąteczny obiad, a także jako fit wędlina do kanapek. Mięso jest miękkie i delikatnie słodko-pikantne

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg piersi indyka
    1 1/2 łyżeczki soli morskiej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżki miodu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka musztardy
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Pieczona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś indyka oczyścić z wszystkich błonek i ścięgien, umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać. Mięso włożyć do woreczka i zalać marynatą, szczelnie zamknąć i wymieszać żeby marynata pokryła całe mięso. Włożyć do lodówki na noc lub całą dobę.
  • 2. Mięso wyciągnąć z marynaty i ułożyć w naczyniu do zapiekania z przykryciem. Polać marynatą. Piec 50 minut w 180 st. C. Ściągnąć przykrywę i zapiekać jeszcze 10 minut by mięso się lekko zrumieniło.
    Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na minimum 15 minut.
  • 3. Sos powstały z pieczenia zlać do rondelka i zredukować. Podawać razem z mięsem na ciepło

Porady

Mięso bardzo dobrze smakuje gdy jest schłodzone, jest soczyste i miękkie a jednocześnie dobrze się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować