Pieczona pierś z indyka

  • wyświetlono: 148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane mięso sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również super smakuje jako dodatek do pieczywa.

Bo-Bożena
  • 8 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Około 1 kg piersi z indyka

Marynata:
1 łyżka papryki wędzonej
1/3 szkl oleju
3-4 łyżki octu winnego
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
17g soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona pierś z indyka

  • 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ucieramy w moździerzu.
    Mięso oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • 2. Mięso przekładamy razem z marynatą do naczynia do zapiekania.
    Piekarnik nagrzewamy do 180-190*C, wstawiamy mięso, pieczemy około 60 minut .

Porady

Jeśli w wyposażeniu piekarnika mamy termometr wbijamy go w najgrubszą część mięsa, temp. mięsa powinna osiągnąć 72-74 stopnie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dróbindykdomowa wędlinapieczeń z indykapieczeń z drobiu

Komentarze

Podobne przepisy

Pomidorowa pierś z indyka

Dodane przez: StaryZeszyt

Pomidorowa pierś z indyka

Pomidory suszone, pomidory pieczone…...

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dodane przez: Futka

Pierś z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dzisiaj zapraszam na delikatne...

Pieczona pierś z indyka w lubczyku

Dodane przez: MałaMi

Pieczona pierś z indyka w lubczyku (dla dzieci)

Kolejna propozycja pysznej wędlinki...

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

Dodane przez: Ola1984

Aromatyczna i krucha pieczona pierś z kurczaka

To nie tylko świetna alternatywa...

Pierś zinyka w musztardzie i miodzie

Dodane przez: katarzynagotuje

Pierś z indyka w musztardzie i miodzie

Szybkie i smaczne danie z wykorzystaniem...

Dodane przez: Issabell

Faszerowana pierś z indyka

pyszne połączenie piersi indyka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE