Pieczona pierś z indyka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane mięso sprawdzi się nie tylko jako danie obiadowe, ale również super smakuje jako dodatek do pieczywa.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 1 kg piersi z indyka

    Marynata:
    1 łyżka papryki wędzonej
    1/3 szkl oleju
    3-4 łyżki octu winnego
    5 ząbków czosnku
    1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    17g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Wędliny

Pieczona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ucieramy w moździerzu.
    Mięso oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • 2. Mięso przekładamy razem z marynatą do naczynia do zapiekania.
    Piekarnik nagrzewamy do 180-190*C, wstawiamy mięso, pieczemy około 60 minut .

Porady

Jeśli w wyposażeniu piekarnika mamy termometr wbijamy go w najgrubszą część mięsa, temp. mięsa powinna osiągnąć 72-74 stopnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować