Pieczona pierś z indyka z rozmarynem

4.5 (142 ocen)

  • 9 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczona pierś z indyka pachnąca cytryną i rozmarynem doskonale pasuje na kanapki. Przygotowana w rękawie do pieczenia będzie wilgotna, a dodany do marynaty sok z cytryny spowoduje, że mięso będzie miękkie. Taka wędlina zawiera bardzo mało tłuszczu a dużo białka, jest niskokaloryczna i delikatna.

  • 9 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg piersi z indyka,
    Marynata
    skórka z 1 cytryny,
    sok z połowy cytryny,
    2 łyżeczki rozmarynu,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki oliwy,
    1/2 łyżeczki soli,
    1/4 łyżeczki pieprzu.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Pieczona pierś z indyka z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dobrze umyć i potem sparzyć. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
  • 2. Pierś z indyka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, przełożyć do naczynia, posmarować przygotowaną marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.
  • 3. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 1 godzinę. Przed pokrojeniem odczekać minimum 15 minut aby ze środka nie wyciekły soki.

    Z liściem sałaty, dowolnymi kiełkami i pełnoziarnistą bułką doskonała na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy lub szkoły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Pierś z indyka Rozmaryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Pieczenie

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować