Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo – serowym

  • wyświetlono: 21620 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Pyszne, szybkie danie, w którym wykorzystuje kurczaka z dnia poprzedniego (pieczonego lub z rosołu). W mojej kuchni nic się nie zmarnuje.

ladygoga

Składniki

200 g makaronu penne
ok. 300 g kurczaka pieczonego lub gotowanego ( u mnie pieczona ćwiartka z kurczaka)
1 średnia cebula drobno posiekana
olej
500 ml śmietanki 18 %
100 g startego żółtego sera (u mnie edamski )
Sól, pieprz

Oregano, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, bazylia

Sposób przygotowania przepisu:

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo – serowym

  • 1. Mięso obrać i pokroić.

    Makaron gotuje al dente. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę. Dodaje mięso. W misce mieszam śmietanę z solą, pieprzem, startym serem, oregano, czosnkiem i gałką muszkatołową, po czym dodaje do mięsa. Zagotowuję.

    Wyłączam grzanie po czym dodaje makaron i dokładnie mieszam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwil

Komentarze

Podobne przepisy

Wątróbka drobiowa w złocistej panierce.Polecam.

Dodane przez: buciol78

Wątróbka drobiowa w złocistej panierce

Pyszna i ekspresowa wątróbka z...

image-0bv8h2a

Dodane przez: Kasja1986

Spaghetti z nadzianymi pulpecikami

Pyszny, gęsty sos pomidorowy, a...

image-037kh1w

Dodane przez: weronika63

Kotlet mielony z leszcza ziemniaki i surówka.

Bardzo smaczne danie rybne.

image-06jtufn

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kotleciki z pomidorową niespodzianką

Aromatyczne mięsne kuleczki ze...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...