Pasztetowa z słoiku

4.48 (199 ocen)

  • 2 godz.

Lubię domowe wyroby, pasztetowa jest pyszna ,prosta w wykonaniu

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg podgardla wieprzowego
    0,5 kg wątroby wieprzowej
    4 łyżki tartej bułki
    1 cebula
    2 łyżki majeranku
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztetowa z słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę pasztetową:
    Podgardle gotować w osolonej wodzie około 0,5 godziny, wyjąć i w tej samej wodzie zaparzyć wątrobę.
    Wraz z podgardlem i obrana cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa o małych oczkach
    Do masy mięsnej dodać tartą bułkę oraz przyprawy do smaku; starannie wymieszać. smak musi być wyrazisty.
    Pasztet ściśle nakładać do wygotowanych lub wy¬prażonych w piekarniku słoi twist o pojemnośc 0,5l, pozostawiając około 4 cm wolnej przestrzeni, zakręcić.
    Wstawiać słoiki do garnka z wodą i pasteryzować około 1 godziny

Porady

Masą na pasztet można zmielić 2 razy i będzie bardziej miałka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować