Domowa pasztetowa

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Po przygotowaniu takiego pasztetu w domu nigdy nie sięgniemy po gotowy w sklepie.

Składniki:

  • 1 kg słoniny
    1 kg mięsa wieprzowego chudego
    1/2 kg wątróbki ja użyłam drobiowej
    1/2 kg kaszy manny
    1.5 szklanki zimnej wody
    2 duże cebule
    2 łyżki pieprzu
    4 płaskie łyżki soli
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Domowa pasztetowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa pasztetowa 1. Słoninę, mięso, wątróbkę i cebulę skręcić przez maszynkę ja skręciłam
    na grubych oczkach, kaszę manną wymieszać z wodą i powstałą papkę dodać do mięsa, dosypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • domowa pasztetowa 2. Słoiki wyparzyć ( mi wyszło 12 sztuk takich po dżemie) i napełnić je masą tak, aby został 1 cm miejsca od krawędzi słoika, dokładnie zakręcić.
  • 3. Słoiki z pasztetem ustawić w garnku, zalać wodą tak, aby wystawała tylko pokrywka i od momentu zagotowania trzymać na małym płomieniu 1.5 godz po tym czasie wystudzić i przechowywać w lodówce.

Porady

Ja robię na grubszych oczkach, ale skręcenie na drobnych oczkach daje lepszą smarowalność pasztetu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować