Kiszka pasztetowa

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna, smarowalna pasztetowa, idealna na kanapki.

  • 5 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowce:

    boczek wieprzowy 1,65 kg
    serce wieprzowe i 2 z indyka 56 dag
    wątroba wieprzowa 1 kg
    domowa kostka rosołowa 3 łyżki
    wywar z gotowania boczków 0,5 l
    marchew 1 szt.
    korzeń pietruszki 1 szt.
    natka pietruszki
    jelita wołowe proste 2 m

    Przyprawy:

    pieprz czarny łyżeczka
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    majeranek dobra garść
    ziele angielskie 10 ziaren.
    liść laurowy 3-4 szt.
    cebula 4 szt.
    4 ząbki czosnku
    tymianek 1 łyżeczka
    bazylia 1 łyżeczka
    papryka ostra wędzona 1 łyżeczka
    sól 15 g/kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Kiszka pasztetowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokrojony w plastry 3 cm, cebulę, serca parzymy w temp. ok 75 stopni 1,5 h, studzimy. Wątrobę moczymy, wycinamy żyły i ścięgna, kroimy w kawałki i smażymy z cebulą. Ostudzony boczek i wątrobę mielimy w maszynce z sitkiem 2,5 mm. Mielimy najpierw cebulę,czosnek, marchew, pietruszkę, potem wątrobę, serca i boczek. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pozostałe przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy, rozdrabniamy blenderem. Podczas rozdrabniania dodajemy wywar. Tak przygotowaną masą pasztetową napełniamy jelito wołowe grube proste, robimy kawałki po 30 cm. Parzymy 40 minut w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować