Pasztet z soczewicy

4.49 (145 ocen)

Lekki, zdrowy i dietetyczny pasztet z soczewicy. Pachnie prawdziwym mięsnym pasztetem, smakuje podobnie. Bez mięsa, ale za to bardzo sycący. Przepyszny z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.

Składniki:

  • - 500 g czerwonej soczewicy
    - 2 średniej wielkości marchewki
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
    - 1/2 łyżeczki płatków chilli
    - 2 łyżeczki przyprawy garam masala
    (można zastąpić curry)
    - 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
    - 2 całe jajka
    - sól, pieprz
    - 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Curry Kanapki Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olęj i lekko podsmażyć na nim cebulkę. Dodać startą na tarce marchew. Dodać następnie utarte nasiona kolendry, chilli i garam masalę (lub curry). Podsmażyć chwilę i dołożyć soczewicę. Dodać imbir i wycisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać. Całość zalać wodą (ok 2-3 cm nad poziom soczewicy w garnku). Posolić. Gotować do momentu, aż całość uzyska konsystencję gęstej masy (co chwila mieszając, żeby soczewica się nie przypaliła). W razie potrzeby sukcesywnie dolewać wodę.
  • 2. Masę wystudzić. Następnie dodać oba jajka (całe) i pieprz. Mikserem lub łyżką dokładnie wymieszać masę, żeby połączyła się z jajkami.
    Przełożyć do keksówki (35x12 lub dwóch mniejszych) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet z soczewicy piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
    Wyjąć z blaszki, kiedy pasztet wystygnie.

Porady

Do gotującej się soczewicy, należy dolewać wodę w niewielkich ilościach, dopiero gdy widać że masa jest bardzo gęsta. Zamiast garam masala można użyć curry. Pasztet z soczewicy można mrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Soczewica

Notka redakcyjna

Zobacz też przepisy na pasztet wegetariański!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować