Ciasto Truskawkowe ombre

4.98 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Słodki i bardzo kuszący wynik eksperymentu na bazie truskawek, biszkoptu i bitej śmietany. Łatwy do zrobienia, ale za to o bardzo efektownym wyglądzie.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka (L)
    -3 łyżki cukru kryształu
    - 3 łyżki mąki
    - 2 łyżki kakao
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    MUS TRUSKAWKOWY:
    - 2 szkl. truskawek średniej wielkości lub małych ( u mnie mrożone)
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2/3 szkl. gorącej wody
    - 1 galaretka o smaku owoców leśnych

    RÓŻOWA PIANKA:
    - 1 szkl. truskawek (średniej wielkości lub małych)
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 duży kubek jogurtu naturalnego
    - 3-4 łyżeczki żelatyny ( + 1/3 szkl. gorącej wody)

    ŚMIETANA:
    - 350 ml śmietany 30%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny (+ 3-4 łyżki gorącej wody)
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Ciasto truskawkowe ombre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT – żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać 2 łyżki kakao i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (24x26) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
    Po upieczenia wyjąć z formy i ostudzić.
  • Mus truskawkowy 2. MUS TRUSKAWKOWY – Galaretkę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody.Odstawić do przestygnięcia. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Następnie do musu wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy mus delikatnie zacznie tężeć wylać go na biszkopt (wcześniej włożony do formy). Wstawić do lodówki.
  • Różowa pianka 3. RÓŻOWA PIANKA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać cały kubek jogurtu i wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Delikatnie łyżką wylać na stężały mus truskawkowy. Wstawić do lodówki.
  • Śmietana 4. ŚMIETANA – żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a na koniec przestudzoną żelatynę. Wyłożyć równomiernie na truskawkową piankę i wstawić do lodówki. Gdy śmietana zacznie tężeć szpatułką lub widelcem zrobić krateczkę (lub ozdobić według uznania).

Porady

Do ciasta można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych truskawek. Ilość użytego cukru w zależności od słodkości truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować