Soczewica czerwona i soczewica zielona to najbardziej znane rodzaje tego strączka. Soczewica czerwona jest niezwykle wdzięczna w zastosowaniu – dzięki swojej miękkości doskonale spisuje się jako składnik nadzienia do pierogów i naleśników. Łatwo zblendujecie ją też na gładką pastę lub pasztet. Soczewica czerwona daje mnóstwo możliwości – sprawdźcie sami w naszej galerii!

Soczewica czerwona – właściwości i wartości odżywcze

Soczewica czerwona, obok innych rodzajów soczewicy i cieciorki, jest najpopularniejszym składnikiem wielu dań wegetariańskich. Nie ma się co dziwić, w końcu to cenne źródło białko, które może z powodzeniem zastępować mięso. 

Czerwona soczewica nie musi jednak udawać mięsa, żeby cieszyć podniebienia nie tylko wegetarian i wegan, choć jest przez nich ceniona jako bogate źródło białka – w 100 gramach ugotowanej soczewicy jest aż 9 gramów dobrze przyswajalnego białka. Czerwona soczewica dostarcza również bardzo wiele błonnika, potasu, ale także żelaza i kwasu foliowego, co sprawia, że może być szczególnie cenna w diecie osób cierpiących z powodu anemii. Według naukowców soczewica może też chronić przed rozwojem nowotworów. Soczewica nie jest kaloryczna, w 100 g ma niecałe 120 kalorii. Jeśli więc musicie lub po prostu chcecie ograniczyć ilość spożywanego mięsa, postawcie na strączki, a zwłaszcza soczewicę. 

Soczewica czerwona – jak gotować?

Soczewica czerwona to soczewica brązowa, ale pozbawiona ochronnej łupiny. Soczewica czerwona, w przeciwieństwie na przykład do zielonej, dużo szybciej się gotuje, nie wymaga też wcześniejszego namaczania. Dzięki temu, łatwiej dodawać ją do różnego rodzaju potraw.
Jak gotować soczewicę czerwoną? Soczewicę przed gotowaniem dokładnie płuczemy. Nie musimy jej namaczać i tak szybko się ugotuje. Płuczemy ją jednak do momentu aż woda nie będzie przezroczysta. Następnie zalewamy soczewicę wodą – dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Pamiętajmy, że w procesie gotowania dwukrotnie zwiększy ona swoją objętość.

Gotowanie soczewicy nie powinno trwać zbyt długo. Ile gotować soczewicę czerwoną? Soczewicę gotujemy przez ok. 15 minut, warto na bieżąco sprawdzać, czy już jest dostatecznie miękka. Soczewicę czerwoną solimy dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym razie ziarna mogą stwardnieć, a białko się wypłukać.

Ile soczewicy na osobę użyć? Jeśli soczewica jest dodatkiem do dania, to pół szklanki na osobę powinno w zupełności wystarczyć. Ugotowaną soczewicę przechowujemy w lodówce maksymalnie przez tydzień. Z kolei suche ziarna przetrwają w kuchennej szafce długie miesiące. 

Soczewica czerwona – przepisy na pyszne dania

Jak przygotować soczewicę czerwoną, by była smaczna? Przede wszystkim nie możemy jej rozgotować. Jeśli będziemy gotować soczewicę czerwoną zbyt długo, zrobi się z niej rozmiękła papka, którą trudno uznać za apetyczną. Poza tym, może to sprawić, że nasze danie zrobi się bardziej gęste niż byśmy tego chcieli. 

Soczewicę możemy ugotować przed dodaniem jej do dania, na przykład sałatki czy warzywnego sosu. Najlepiej jednak gotować soczewicę już w daniu. Drobne, płaskie ziarenka z łatwością przechodzą smakiem. Dlatego właśnie, kiedy przygotowujemy zupę lub gulasz z soczewicą, nie gotujmy jej osobno, żeby potem dorzucić do potrawy. Ugotujmy ją od razu w daniu. 

Jak jeść soczewicę czerwoną? Soczewica czerwona najlepiej smakuje w aromatycznych, pysznych daniach. Czerwona soczewica sprawia, że dania są bardziej treściwe, mają też więcej białka i wartości odżywczych. Po gulaszu z dodatkiem soczewicy czerwonej będziemy czuć się dłużej najedzeni niż gdybyśmy przygotowali go na przykład z samych warzyw. Jemy więc zdrowo, ale nie jesteśmy głodni. Może to sprawić, że znacznie ograniczymy sięganie po słodkie lub słone przekąski, które zwykle są po prostu niezdrowe.   

Po pierwsze: czerwona soczewica w zupie

Soczewica czerwona świetnie sprawdza się w zupach. Nawet jeśli nie chcecie robić typowej zupy soczewicowej, możecie użyć jej tak samo jak ziemniaków – do zagęszczania. Wspaniale pasuje do różnych zup kremów, sama soczewica nie ma zbyt wiele smaku, więc po zmiksowaniu z resztą składników będzie praktycznie niewyczuwalna. 

Zupę z soczewicy czerwonej przyrządza się bardzo prosto i można to zrobić w wielu stylach, zależnie od przepisu, jaki wybierzecie. Jedne inspirowane są kuchniami azjatyckimi – stąd użycie przypraw takich jak imbir, kurkuma, garam masala, mleko kokosowe, kolendra. Inne wersje zupy pachną kuminem i nasionami fenkułu, a jeszcze inne – wędzoną papryką. Większość przepisów zakłada dodanie pomidorów w puszce lub passaty. Zupa z czerwonej soczewicy jest niezwykle szybka w przygotowaniu, bo soczewicę gotuje się bardzo szybko – w ciągu kilku-kilkunastu minut staje się miękka, wręcz rozpada się. Na tym etapie można wykończyć danie, na przykład śmietanką lub mlekiem kokosowym lub zblendować się na gładki krem. 

Zupę można wzbogacić przeróżnymi dodatkami – my chętnie sięgamy po bataty, które gotują się w podobnym czasie, co soczewica. Świetne są też liście jarmużu lub szpinaku. Nie wahaj się też przed dodaniem ziół – najmocniej polecamy kolendrę, pietruszkę, ale też rozmaryn lub miętę, zależnie od tego, w jakim stylu będzie twoja zupa z soczewicy.

Soczewica czerwona – farsz, pasztet i pasta

Ze względu na to, że po ugotowaniu łatwo się rozpada, czerwona soczewica idealnie nadaje się na kremowe pasty do pieczywa, nadzienie pierogów wegetariańskich, pyszne pasztety. Pasztet z soczewicy można doprawiać na wiele sposobów – dodając do nasion warzywa, suszone pomidory, aromatyczne grzyby, pieczoną lub grillowana paprykę, orzechy i pestki. Efekty bywają tak zachwycające, że pasztet soczewicy na świątecznym stole może przyćmić swoje mięsne odpowiedniki – także w opinii mięsożerców.

Klopsiki i kotlety z czerwonej soczewicy

Wegańskie, wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa – kotlety z soczewicy świetnie sprawdzają się na obiad. Ugotowane nasiona lekko się rozpadają i na dodatek znakomicie sklejają, więc dobrze się je smaży lub piecze. Dodawaj przyprawy i zioła – jakie tylko chcesz!  

Czerwona soczewica jest wspaniałym produktem i powinna znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni. Mimo, że strączki często są niedoceniane, biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze, z pewnością powinniśmy się z nimi zaprzyjaźnić! Niech pierwszym krokiem będzie zerknięcie do naszej galerii przepisów.