Czerwona soczewica jest niezwykle wdzięczna w zastosowaniu – dzięki swojej miękkości doskonale spisuje się jako składnik nadzienia do pierogów i naleśników. Łatwo zblendujecie ją też na gładką pastę lub pasztet.

Po pierwsze: zupa z czerwonej soczewicy

Zupę z soczewicy czerwonej przyrządza się bardzo prosto i można to zrobić w wielu stylach, zależnie od przepisu, jaki wybierzecie. Jedne inspirowane są kuchniami azjatyckimi – stąd użycie przypraw takich jak imbir, kurkuma, garam masala, mleko kokosowe, kolendra. Inne wersje zupy pachną kuminem i nasionami fenkułu, a jeszcze inne – wędzoną papryką. Większość przepisów zakłada dodanie pomidorów w puszce lub passaty. Zupa z czerwonej soczewicy jest niezwykle szybka w przygotowaniu, bo soczewicę gotuje się bardzo szybko – w ciągu kilku-kilkunastu minut staje się miękka, wręcz rozpada się. Na tym etapie można wykończyć danie, na przykład śmietanką lub mlekiem kokosowym lub zblendować się na gładki krem. Zupę można wzbogacić przeróżnymi dodatkami – my chętnie sięgamy po bataty, które gotują się w podobnym czasie, co soczewica. Świetne są też liście jarmużu lub szpinaku. Nie wahaj się też przed dodaniem ziół – najmocniej polecamy kolendrę, pietruszkę, ale też rozmaryn lub miętę, zależnie od tego, w jakim stylu będzie twoja zupa z soczewicy.

Czerwona soczewica – farsz, pasztet i pasta

Ze względu na to, że po ugotowaniu łatwo się rozpada, czerwona soczewica idealnie nadaje się na kremowe pasty do pieczywa, nadzienie pierogów wegetariańskich, pyszne pasztety. Pasztet z soczewicy można doprawiać na wiele sposobów – dodając do nasion warzywa, suszone pomidory, aromatyczne grzyby, pieczoną lub grillowana paprykę, orzechy i pestki. Efekty bywają tak zachwycające, że pasztet soczewicy na świątecznym stole może przyćmić swoje mięsne odpowiedniki – także w opinii mięsożerców.

Klopsiki i kotlety z czerwonej soczewicy

Wegańskie, wegetariańskie lub z dodatkiem mięsa – kotlety z soczewicy świetnie sprawdzają się na obiad. Ugotowane nasiona lekko się rozpadają i na dodatek znakomicie sklejają, więc dobrze się je smaży lub piecze. Dodawaj przyprawy i zioła – jakie tylko chcesz!  

Soczewica czerwona – wartości odżywcze

Czerwona soczewica nie musi udawać mięsa, żeby cieszyć podniebienia nie tylko wegetarian i wegan, choć jest przez nich ceniona jako bogate źródło białka – w 100 gramach ugotowanej soczewicy jest aż 9 gramów dobrze przyswajalnego białka. Czerwona soczewica dostarcza również bardzo wiele błonnika, potasu, ale także żelaza i kwasu foliowego, co sprawia, że może być szczególnie cenna w diecie osób cierpiących z powodu anemii.