Składniki na 2 porcje:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
ok.20 suszonych grzybków
100 ml śmietanki kremówki
1 duża cebula
opakowanie makaronu pappardelle
suszony tymianek do sosu
1 główka czosnku
4 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
suszony majeranek do polędwiczki
sól, pieprz
oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia
1 łyżka masła
2 łyżki tartego parmezanu
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin.
2.Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem.
3.Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Komentarze