Panini

4.5 (185 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Małe chlebowe bułeczki

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:
    100 g mąki pszennej chlebowej
    2,5 g soli
    3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki mleka
    70 ml wody
    2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży

    Ciasto:
    600 g mąki pszennej chlebowej
    13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
    400 ml wody
    20 ml oliwy z oliwek
    20 ml mleka
    15 g soli
    180 g zaczynu (cały zaczyn)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Panini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki, do połączenia. Przenieść do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.

    Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto uderzyć pięścią, w celu pozbycia się powietrza.

    Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut.

    Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.

    Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą, przez około 10 minut. Ewentualnie wydłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut aż nabiorą ładnego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować