Kolorowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Letnia, lekka kolorowa zapiekanka warzywna.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 pomidory czerwone
    2 pomidory żółte
    3 średnie ziemniaki
    1 średnia cukinia
    1 łyżeczka posiekanych ziół ( np.oregano, tymianek, rozmaryn)
    sól do smaku
    2 łyżki oliwy z oliwek

Kolorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa umyć, osuszyć. Cukinie i ziemniaki pokroić w plasterki.ok 3-4 mm. Przełożyc do miski, polać oliwą i posolić wymieszać.
    2. Z pomidorów wyciąć zielone rdzenie i pokroić w plastry ok 5 mm.
    3. Pomidory, ziemniaki, cukinię układać pasami w naczyniu wysmarowanym oliwą , aż do wyczerpania składników.
    Posypać mieszanką ziół i szczyptą soli. Skropić 1/2 łyzki oliwy.
    4. Zapiekać ok.30 min w temp. 180 stopni C.

    Można podawać z pieczywem. U mnie z małymi chlebowymi bułeczkami Panini .
    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy