panini - włoskie bułeczki

4.51 (189 ocen)

Długo szukałam przepisu który byłby łatwy i szybki do zrobienia a jednocześnie przynosił dobry efekt. I chyba znalazłam. Bułki są smaczne same w sobie, ale znakomicie sprawdzają się zapiekane z rożnymi dodatkami

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzać
    1 roztrzepane jajko
    2 łyżki miękkiego masła
    1/4 szklanki białego cukru - dałam zdecydowanie mniej, łyżeczkę
    3/4 łyżeczki soli
    3 i 3/4 szklanki pszennej mąki chlebowej
    1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Panini - włoskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
  • 2. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem.
  • 3. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na ok 45 min - powinny 2x urosnąć.
  • 4. Posmarować roztopionym masłem ( lub posypać mąką ) Piec w temperaturze 180 ° C przez 12-14 minut . Po ok 9 minutach, sprawdzać czy już nie są gotowe. Nie powinny się zbyt mocno zrumienić. Smacznego!

Porady

Przepis na 10 bułeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować