Rurki z kremem

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kruche rurki z bita smietaną.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej
    25 dag masła
    25 dag kwaśnej gęstej śmietany
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

    Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

    Ponadto na krem:
    600 ml śmietany kremówki

    Kremówkę ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru lub wykorzystać jako nadzienie krem karpatkowy.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować