Panini, czyli włoska kanapka na ciepło

4.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na śniadanie mała namiastka Włoch, czyli panini. Może nie do końca wersja włoska, bo zamiast ciabatty jest swojska domowa bagietka, ale reszta składników już się łapie :-) Panini przygotowałam z pysznym pesto z pomidorów suszonych. Idealna propozycja na niedzielne śniadanie :-)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pesto:
    pół słoika pomidorów suszonych w oliwie
    1 ząbek czosnku
    kilka listków bazylii lub łyżeczka bazylii suszonej
    2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
    sól do smaku
    2-3 łyżki oliwy ze słoika
    ew trochę parmezanu jak ktoś lubi (ja nie przepadam)

    Panini:
    2 ciabatty lub bagietka pszenna, jak u mnie :-)
    kilka plastrów szynki
    kilka plastrów żółtego sera
    1 mała czerwona cebula
    2 listki sałaty
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Sandwiche Tosty

Panini, czyli włoska kanapka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na pesto zmiksować na gładką masę.

    Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy pesto i na jednej z nich układamy dodatki.

    Opiekamy w grillu elektrycznym lub w opiekaczu do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować