Pączki Janinki

1 (1 ocen)

Przepis dostałam od mojej teściowej Janinki :)

Składniki:

  • 1 kg. mąki
    szkl. cukru
    12 żółtek
    szkl. roztopionego masła ( ewentualnie pół na pół masła i margaryny )
    10 dkg. drożdży
    1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
    2 szkl. mleka
    duży kieliszek spirytusu
    tłuszcz do smażenia
    łyżeczka soli
    marmolada o smaku różanym
    LUKIER:
    około pół szklanki cukru pudru
    aromat cytrynowy

Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki

Pączki janinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki Janinki 1. Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniego mleka . Dodać 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru , dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , mąkę , sól i utarte na puch żółtka z cukrem i cukrem waniliowym , chwile wyrabiać , stopniowo dodawać roztopione i wystudzone masło na koniec spirytus . Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od naczynia i ręki , odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny Po wyrośnięciu formować pączki Ja wałkuję placek na około 1-1,5 cm wykrawam krążki , kładę nadzienie , przykrywam drugim krążkiem dobrze zlepiam końce i szklanką obcinam brzegi , to jest bardzo pracochłonne ale wtedy pączki są prawie że wszystkie jednego rozmiaru . Tak uformowane pączki pozostawić w cieple do wyrośnięcia Tłuszcz rozgrzać , zrobić próbę czy jest odpowiedniej temperatury to znaczy wrzucić kawałeczek ciasta jeśli ciasto wypłynie znak to ze można wrzucać pączki , smażyć na złoty kolor , układać na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu , lukrować lub posypać cukrem pudrem
    LUKIER:
    Do cukru pudru dodać 2-3 łyżki przegotowanej letniej wody i kilka kropli aromatu cytrynowego dobrze wymieszać .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować