1 kg. mąki
szkl. cukru
12 żółtek
szkl. roztopionego masła ( ewentualnie pół na pół masła i margaryny )
10 dkg. drożdży
1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
2 szkl. mleka
duży kieliszek spirytusu
tłuszcz do smażenia
łyżeczka soli
marmolada o smaku różanym
LUKIER:
około pół szklanki cukru pudru
aromat cytrynowy
Pączki janinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniego mleka . Dodać 5 łyżek mąki i 3 łyżki cukru , dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka , mąkę , sól i utarte na puch żółtka z cukrem i cukrem waniliowym , chwile wyrabiać , stopniowo dodawać roztopione i wystudzone masło na koniec spirytus . Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od naczynia i ręki , odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny Po wyrośnięciu formować pączki Ja wałkuję placek na około 1-1,5 cm wykrawam krążki , kładę nadzienie , przykrywam drugim krążkiem dobrze zlepiam końce i szklanką obcinam brzegi , to jest bardzo pracochłonne ale wtedy pączki są prawie że wszystkie jednego rozmiaru . Tak uformowane pączki pozostawić w cieple do wyrośnięcia Tłuszcz rozgrzać , zrobić próbę czy jest odpowiedniej temperatury to znaczy wrzucić kawałeczek ciasta jeśli ciasto wypłynie znak to ze można wrzucać pączki , smażyć na złoty kolor , układać na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru tłuszczu , lukrować lub posypać cukrem pudrem
LUKIER:
Do cukru pudru dodać 2-3 łyżki przegotowanej letniej wody i kilka kropli aromatu cytrynowego dobrze wymieszać .
Komentarze