Drożdżowe bułeczki z borówkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami mleka, 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
do serka dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko,mąkę, dokładnie wymieszać.
W ciepłym mleku rozpuścić masło, wystudzić, do mleka dodać żółtka, resztę cukru, cukier z wanilią, sól,zmiksować, dodać rozczyn,dosypać mąkę , dokładnie zmiksować lub chwilę wyrobić ręcznie,odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 3 części, rozwałkować prostokąty, smarować serkiem, posypać borówkami, zwinąć rolady, kroić na około 3 cm kawałki, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem, układać w formie, piec około 25 minut w 175*C.
Komentarze