Kokosowe pączki

  • wyświetlono: 1876 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

W karnawale obowiązkowo goszczą u mnie pączki, oczywiście domowej roboty. W tym roku przygotowałam nieco odmienne, bo kokosowe. Cóż mogę napisać? Mogą one konkurować z tradycyjnymi, z różanym nadzieniem. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom kokosowych deserów.

Jaga85
  • 28 porcje
  • 170min
  • Trudny

Składniki

Ciasto na około 28 sztuk:
• Ok 750 g mąki,
• Duża szczypta soli,
• 1/3 szklanki cukru,
• 7 dag drożdży,
• 2 jajka,
• 5 żółtek
• 3 łyżki malibu,
• 12 dag masła,
• 1 szklanka mleka kokosowego,
• 0,5 szklanki mleka zwykłego,
Budyń kokosowy:
• 0,5 litry mleka kokosowego,
• 1 budyń śmietankowy,
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
• 4 żółtka,
• 4 łyżki wiórków kokosowych,
• Cukier do smaku (około 2,5 łyżki)
Lukier:
• Ok ¾ szklanki cukru pudru,
• 4 łyżki mleka,
• Wiórki kokosowe do posypania
Dodatkowo:
• Olej do smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowe pączki

  • dodanie składników do rozczynu1. CIASTO:
    Mleko kokosowe łączymy ze zwykłym i delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz około 5 łyżek mąki. Połączone składniki pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i delikatnie studzimy.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajka, żółtka, sól, malibu oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Całość zagniatamy około 15 minut. W połowie dodajemy tłuszcz.
  • wyrośnięte ciasto2. Gotowe ciasto, które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • uformowane bułeczki3. Wyrośnięte wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Ciasto dzielimy na około 28 części. Z każdej części formujemy „bułeczkę”, które odkładamy na deseczkę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 15- 20 minut.
    Między czasie gotujemy kokosowy budyń.
  • zalewanie mleka mieszaniną4. BUDYŃ:
    Połowę mleka podgrzewamy z wiórkami kokosowymi. Drugą połowę łączymy z żółtkami, mąką i budyniem. Otrzymaną mieszaninę wlewamy na gotujące mleko.
  • ugotowany budyń5. Gotujemy budyń i słodzimy go do smaku według uznania. W dużym garnku rozgrzewamy olej.
  • smażenie6. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy pączki, wyrośniętą stroną do dołu. Pączki smażymy z dwóch strony do zrumienienia.
    Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    Letni budyń przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką do napełniania pączków. Budyniem napełniamy pączki, a następnie lukrujemy je.
  • lukrowanie7. LUKIER:
    Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru. Gotowym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Ich wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pączki pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mleko kokosowewiórki kokosowePączkilukierbudyń kokosowypączki kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kremówka kokosowa

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Kremówka kokosowa

Kokosową kremówkę piekę od wielu...

sernik kokosowy

Dodane przez: Anitka0804

Sernik kokosowy

Smaczny nie za wysoki sernik z...

Dodane przez: Ola1984

Mazurek kokosowy

Pyszne, kruche ciasto i delikatny,...

Sernik kokosowy

Dodane przez: dragonik7

Sernik kokosowy

Sernik królewski to jedna z najpopularniejszych...

Sernik kokosowy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik kokosowy

Klasyczne ciasto na bazie białego...

Babka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka kokosowa

Puszysta i wilgotna kokosowa babka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE