1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3/4 szklanki mąki. Gdy rozczyn zwiekszy objętość dodać do niego resztę mąki, cukier, jaja, aromat i roztopioną, przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkować na grubość ok. 3 cm i wycinać z niego szklanką krążki. Na każdy kłaść porcję nadzienia i dokładnie zlepiać. Latem możemy do nadziewania użyć sezonowych owoców. Nadziane pączki odłożyć na posypaną mąką stolnicę żeby wyrosły. W szerokim garnku rozgrzać olej (tyle żeby pączki pływały w nim). Na gorący wrzucać partiami pączki i smażyć z obu stron. Wyjmować najlepiej ostro zakończonym patyczkiem, i odkładać na papierowe ręczniki do osączenia. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze