Pączki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najbardziej podobne do tych, które robiła babcia

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka około (+ mąka do podsypywania): 1 kilogram
    - cukier: 15 dekagramów
    - masło lub margaryna: 15 dekagramów
    - jaja: 6 sztuk
    - mleko: 1 szklanka
    - świeże drożdże: 5 dekagramów
    - dowolny aromat do ciast: 0.5 łyżeczki
    - dżem, powidła lub inne nadzienie około: 1 szklanka
    - cukier puder (do posypania) około: 0.5 szklanki
    - olej rzepakowy minimum: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3/4 szklanki mąki. Gdy rozczyn zwiekszy objętość dodać do niego resztę mąki, cukier, jaja, aromat i roztopioną, przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe rozwałkować na grubość ok. 3 cm i wycinać z niego szklanką krążki. Na każdy kłaść porcję nadzienia i dokładnie zlepiać. Latem możemy do nadziewania użyć sezonowych owoców. Nadziane pączki odłożyć na posypaną mąką stolnicę żeby wyrosły. W szerokim garnku rozgrzać olej (tyle żeby pączki pływały w nim). Na gorący wrzucać partiami pączki i smażyć z obu stron. Wyjmować najlepiej ostro zakończonym patyczkiem, i odkładać na papierowe ręczniki do osączenia. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować