Dziady

4.47 (154 ocen)

  • 20 min

Taniej już chyba nie będzie. Często to danie robiła moja babcia.

  • 20 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    mąka
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dziady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia). Wystudzić i utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez maszynkę. Z masy ziemniaczanej i mąki wyrobić ciasto. Mąkę dodawać stopniowo aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Formować kluski na kształt kotletów mielonych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać same posypane cukrem lub polane kwaśną śmietaną albo jako dodatek do innych dań.

Porady

1. Jeśli użyjemy ziemniaków z poprzedniego dnia zrobienie tej potrawy zajmnie nam kilkanaście minut. 2. Możemy do ciasta dodać siekaną zieleninę, ale wtedy potrawę podajemy w wersji na ostro.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować